Uspešno timsko delo

Z delavnicami timskega dela vam pomagamo v timu vzpostaviti zaupanje, ozavestiti skupen cilj, uravnavati raznolikost posameznikov, upravljati s konflikti, sinergično reševati probleme in ohranjati okolje, v katerem lahko vsak posameznik prispeva kar največ.

Uspešno timsko delo

Timsko delo je najdražja oblika dela – pa vendar pogosto nujno potrebna, če želimo ustvariti več, kot lahko ponudi uspešen posameznik. Žal pa uspešno timsko delo ni samoumevno. Ko formiramo tim odličnih posameznikov, to še ne pomeni, da bodo znali delovati sinergično in dosegali rezultate. Delavnice timskega dela lahko izvajamo v obliki enkratnega srečanja ali več modularnega programa.

Teme delavnic:

 • timsko delo,
 • program razvoja tima,
 • ustvarjalno timsko delo.

Timsko delo

Na enkratnem srečanju se udeleženci med seboj bolje spoznajo ter v timskih vajah trenirajo veščine timskega dela. Glavni namen enkratnih srečanj je ozaveščanje vzorcev delovanja v varnem okolju ter zabava in učenje ob skupnem reševanju ustvarjalnih timskih nalog.

Delavnico lahko začnemo s timsko vajo, skozi katero diagnosticiramo ključne značilnosti in načine delovanja v timu. Vaji sledi analiza dogajanja – najprej s strani udeležencev samih, nato pa še povratna informacija s strani moderatorjev. Ta omogoči članom tima, da ozavestijo timske procese in svojo lastno vlogo v njih; hkrati pa odpre možnost za morebitne potrebne izboljšave. Na podlagi izbranih ključnih elementov timskega dela (problemov, točk izboljšav) predstavimo relevantno vsebino iz teorije timskega dela, črpamo pa iz naslednjih vsebin:

 • kakšna je osnovna razlika med timom in delovno skupino,
 • kakšne pogoje je potrebno izpolniti, da omogočimo timsko delo,
 • kako naj postavimo cilj, da bodo člani tima visoko motivirani za dosego cilja,
 • v čem se skriva skrivnost sinergij – kakšna je enačba,
 • kako lahko timske vloge doprinesejo k učinkovitosti in uspešnosti tima in spoznavanje/identifikacija timskih vlog udeležencev delavnice,
 • vloga vodje v timu je izjemnega pomena – bistven je način vodenja in komunikacije,
 • naravne faze razvoja tima imajo svoje značilnosti – v vodenju jih je potrebno upoštevati,
 • standardi uspešnosti v vodenju tima – kateri so osnovni štirje kriteriji.

Predstavljene pristope in principe imajo nato udeleženci priložnost takoj preizkusiti na lastni koži v naslednji vaji. Skozi analizo vsake vaje poskušamo tudi iskati vzporednice z običajnim delovnim procesom.

Program razvoja tima

V programu razvoja tima pa se lahko posvetimo različnim temam, ki so za vaš tim še posebej aktualne, in jih iz srečanja v srečanje nadgrajujemo.

Možni cilji programa razvoja tima:

 • krepitev skupne identitete članov tima,
 • povečanje zavedanja skupnega cilja,
 • zavedanje soodvisnosti članov tima,
 • ozaveščanje skupinske dinamike in procesa formacije tima,
 • izboljšanje sodelovanja s fokusom na doseganju skupnih ciljev tima,
 • povečanje zaupanja med člani tima,
 • izboljšanje komunikacije med vsemi člani tima,
 • ozaveščanje timskih vlog posameznih članov tima in njihovega doprinosa,
 • uporaba uspešnih strategij reševanja konfliktov.

Primer programa:

1. Identiteta tima, pripadnost in definicija skupnega cilja

Za tim je pomembno, da je jasno, kdo je član tima, čemu tim služi ter kaj ta tim predstavlja v odnosu do svojega okolja (podjetja, drugih timov). Na tej delavnici se bomo posvetili jasni definiciji tega, kdo ali kaj je ta tim, kdo so njegovi člani in kakšno vlogo tim igra v podjetju kot celoti.

Jasen skupen cilj, h kateremu se zavežejo vsi člani tima, močno pripomore k razvoju pripadnosti, posebno še, ko definiramo tudi podcilje ter cilje vsakega posameznika v timu in ima vsak član tima jasno sliko, kaj je njegov doprinos k celoti (skupnemu cilju).

2. Skupinska dinamika in gradnja zaupanja

Preden novonastale skupine postanejo tim, sledijo naravnemu razvojnemu procesu skozi več faz, ki jih lahko predvidimo, pospešimo in prispevamo k temu, da se vsaka faza uspešno zaključi. Posvetili se bomo raziskovanju, v kateri fazi je tim trenutno in katere faze ga še čakajo. Skozi različne faze se povečuje zaupanje med člani tima, brez katerega tim ne more delovati. V začetku formacije tima je zaupanje potrebno še utrditi, zato bo ta delavnica namenjena krepitvi zaupanja med člani skozi različne timske vaje, ter ozaveščanju pomembnosti zaupanja pri skupnem delu. Samo z izgradnjo zaupanja lahko tim uspešno preide tudi fazo konfliktov (storming) in preide v produktivno fazo (performing).

3. Timske vloge, sinergije in kreativni potencial tima

Pomemben vidik uspešnega tima je ravnotežje timskih vlog. Na tej delavnici bomo spoznali timske vloge vsakega člana tima ter raziskali, kaj lahko vsak član prispeva. Raziskovanje raznolikosti članov bomo še poglobili ter analizirali, koliko in kako ta raznolikost prispeva k sinergijam. Ozavestili bomo tudi ovire, ki timu preprečujejo, da bi dosegel vse svoje potenciale. Obnovili bomo znanje o uspešnem reševanju konfliktov v timu ter tako ozavestili najučinkovitejše načine za doseganje sinergičnega delovanja tima. Izmenjava idej med različnimi posamezniki (tako osebnostno raznolikimi kot z različnimi strokovnimi ozadji) pripomore k večjemu kreativnemu potencialu tima.

4. Komunikacija v timu

Ena ključnih značilnosti uspešnega tima je, da komunikacija poteka med vsemi člani tima. Poleg analize trenutne komunikacije se bomo posvetili obstoječih nadgradnji komunikacijskih veščin. Komunikacija v timu je mnogo kompleksnejša od komunikacije ena na ena ali v skupini. Ena ključnih razlik med skupino in timom je, da so člani tima med seboj soodvisni in da delijo odgovornost za končni rezultat. Zato je pomembno, da med seboj delijo vse pomembne informacije ter ozavestijo proces sprejemanja odločitev in tudi ob morebitnih težavah na poti do cilja ostanejo skupaj kot tim in ne iščejo krivca.

Struktura posamezne delavnice

Vsaka delavnica bo sestavljena iz različnih aktivnosti:

 • analiza komunikacije v timu in timskih procesov v času od prejšnje delavnice (komunikacija, sinergije, …),
 • timski coaching (reševanje konkretnih in aktualnih situacij in problemov),
 • edukacija o področjih, ki so aktualna v timski dinamiki, modelih in procesih,
 • postavljanje procesnih ciljev, načrt in naloge, ki naj bi jih člani do prihodnjič izvedli,
 • povratna informacija na proces dela ter ideje za prihodnost.

Ustvarjalno timsko delo

Potrebujete nove rešitve, revolucionarne inovacije, ki bodo predstavljale prednost pred konkurenco?

Naberete skupino vrhunskih strokovnjakov in jih postavite pred zahtevno nalogo: »Naredite nekaj, kar še ne obstaja!« Razvojni timi se pogosto znajdejo v zagati, saj skupaj ne uspejo ustvariti zares novih rešitev. Strokovnjaki so običajno izvrstni v svojem delu, le redko pa odlično soustvarjajo; pogosto raje kot timsko, delajo sami (ali pa s skupino asistentov), se med seboj le stežka razumejo in vsak je prepričan, da so njegove rešitve najboljše. Za ustvarjalno timsko delo pa potrebujemo zaupen prostor (brez obsojanja) za neumne ideje, radoveden um, ki je pripravljen sprejeti in nadgrajevati prispevke sodelavcev, ter pogum, da se izpostavimo, čeprav še nismo vsega do konca premislili.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?